Kupus dijeta

0 356

Kupus dijeta spada u brze dijete. Možete izgubiti 5-10 kilograma za 7 dana, ako se strogo pridržavate plana kupus dijete i svakodnevno jedete supu od kupusa.

Glavice kupusaKupus dijeta postoji decenijama. Pojavljivale su se razne varijacije plana mršavljenja kao i samog recepta za supu, ali je osnova ista – dijeta traje nedelju dana i za to vreme možete jesti supu od kupusa koliko god želite. Ova supa ima zanemarljivo kalorija tako da neće uticati na vašu kilažu.

Bitno je istaći da kupus dijeta nije pogodna za dužu primenu, jer je plan ishrane koji ona nudi vrlo oskudan po pitanju nekih esencijalnih nutrijenata, žitarica i proteina. Zbog toga nije pogodna za decu i adolescente. Dakle, nakon 7 dana trebalo bi da prestanete sa držanjem ove dijete. Pogodna je kada vam se približava neka posebna prilika za koju želite da izgledate lepše ili kao “pred-dijeta” za neki dugoročni plan mršavljenja koji podrazumeva zdravu ishranu i fizičke vežbe.

Recept za supu od kupusa

Sastojci:

  • 1 veza zelenog luka (eng. green onions) ili 6 velikih komada, kao zamenu možete koristiti praziluk ili vlašac
  • 2 zelene paprike
  • 1-2 konzerve paradajza ili svežeg paradajza iseckanog na kockice
  • 3 šargarepe
  • 300 g pečuraka
  • 1 veza celera
  • ½ glavice kupusa (ili cela glavica ako je manja)
  • 12 čaša vode
  • po ukusu: so, biber, peršun, kari, beli luk…

Način pripreme:

Iseckajte luk i propržite ga 5 minuta u loncu na umerenoj vatri, dok ne postane belji.

Uklonite peteljke sa paprika. Isecite ih na pola i očistite od semenki. Sa kupusa skinite spoljne listove i očistite šargarepu, celer i pečurke.

Iseckajte paprike, kupus, šargarepu, pečurke, celer i paradajz i sve dodajte u lonac.

Nalijte vodom i kuvajte oko 2 sata na laganoj vatri (dok povrće ne postane meko). Na pola kuvanja dodajte začine po svom ukusu.

Kupus dijeta – video uputstvo

Nedeljni plan kupus dijete

Pogledajte još

Svakoga dana jedite supu od kupusa, 2-3 tanjira ili više. Kada god ogladnite, jedite supu. Pijte najmanje 4 čaše vode dnevno i koristite vitaminske dodatke.

Pored toga nedeljni jelovnik izgleda ovako:

Prvi dan – jedite voće, bilo koje izuzev banana. Ne preporučuju se avokado i ananas. Pijte vodu, nezaslađen čaj i sok od brusnice.

Drugi dan – povrće, sveže ili kuvano. Izbegavajte pasulj, grašak i kukuruz. Preporučuje se lisnato zeljasto povrće (spanać, kelj, zelena salata, brokoli, blitva, repa). Za večeru pojedite 1 pečeni krompir sa malo putera.

Treći dan – kombinujte dan 1 i 2, dakle jedite voće i povrće, izuzev krompira i banana. Pri izboru voća i povrća obratite pažnju na količinu šećera koju ono sadrži, jer je šećer ono što želite maksimalno da izbegnete.

Četvrti dan – banane i obrano mleko. Jedite do 8 banana i pijte mleka koliko hoćete. Ako ne pijete mleko, možete ga zameniti sa nemasnim jogurtom, ali ograničite količinu koliko god možete. Banane možete zameniti kajsijama ili kivijem.

Peti dan – sveži paradajz (do 6) i govedina (do 500 g). Ukoliko ne volite govedinu možete umesto nje koristiti pečenu ili kuvanu piletinu (bez kožice). Pijte više vode, 6-8 čaša.

Šesti dan – jedite govedinu i povrće (bez krompira). Ne zaboravite supu od kupusa!

Sedmi dan – smeđi pirinač, povrće (izuzev krompira) i voćni sokovi bez šećera.

Nakon sedam dana trebalo bi da napravite pauzu od najmanje 2 nedelje pre nego sto ponovo započnete sa kupus dijetom.

Problem sa većinom dijeta je što deluju polako, kilograme gubite postepeno i potreban je veliki napor i dosta odricanja da bi se postigli i dugotrajno održali željeni rezultati. Mnogi odustaju od bilo kakve ideje da smršaju ako uprkos trudu rezultate ne vide odmah. Kupus dijeta je popularna baš zbog toga – smršaćete za nedelju dana i dobiti motivaciju da postignutu kilažu održavate.

Mana ove dijete je što će se izgubljeni kilogrami verovatno vratiti kada prestanete da držite dijetu i vratite se normalnoj ishrani. Nutricionisti smatraju da je ovakvo naglo mršavljenje loše za zdravlje i da se kupus dijetom zapravo ne gubi masnoća u telu već voda. Takođe, iskustva nekih ljudi pokazuju da su mogući neželjeni efekti poput smanjenja koncentracije, vrtoglavice i opšte slabosti organizma, što je i razumljivo s obzirom na to da je količina kalorija koje ćete konzumirati jako mala.

Zanimljivost: Sarah Michelle Gellar i Jaime Pressly su neke od poznatih ličnosti koje su koristile kupus dijetu.

Pogledajte još