Kuvana jaja: Vodič za kuvanje jaja – Kako skuvati jaja na savršen način?

Naučite kako skuvati jaja koja se lako ljušte i ne pucaju. Koliko kuvati meko i tvrdo kuvana jaja. Postanite ekspert za kuvanje jaja za Uskrs i druge prilike.

0 612

Kuvana jajaKuvanje jaja možda izgleda kao jedan od najjednostavnijih kulinarskih zadataka, ali njihova priprema zahteva određeno znanje i iskustvo da bi uvek uspela kako treba.

Da li se i vama dešava da jaja pucaju prilikom kuvanja ili da se teško ljušte? Možda su jaja nedovoljno kuvana, tj. rovita ili pak previše kuvana, tako da se oko žumanceta formirao zelenkasti prsten.

Bez obzira da li ciljate na meko kuvana jaja sa tečnim žumancetom ili tvrdo kuvana jaja sa čvrstim žumancetom, ovaj sveobuhvatni vodič će vas provesti kroz proces kuvanja jaja korak po korak. Recite zbogom prekuvanim ili nedovoljno kuvanim jajima i spremite se da impresionirate svoje prijatelje i porodicu svojom veštinom kuvanja jaja.

Odabir pravih jaja i priprema za kuvanje

Za najbolje rezultate, koristite relativno sveža jaja koja su čuvana na konstantnoj temperaturi. Najbolje je koristiti jaja koja su 7-10 dana stara. Zašto? Previše sveža jaja se teže ljušte. Jaja s vremenom upijaju vazduh koji omogućava lakše odvajanje ljuske od jajeta. Potražite jaja sa oznakom A klase, jer će ona imati najviše standarde kvaliteta.

Da biste sprečili da vam jaja popucaju tokom procesa kuvanja, važno je pažljivo rukovati njima. Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu:

 • Ostavite jaja da dostignu sobnu temperaturu pre kuvanja kako biste smanjili rizik od pucanja. Izvadite ih iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-30 minuta.
 • Proverite da li jaja imaju naprslina ili oštećenja pre kuvanja. Odbacite sva oštećena jaja, jer mogu da iscure ili puknu tokom procesa kuvanja.

Kako skuvati jaja: tvrdo kuvana jaja i meko kuvana jaja

Zavisno od toga da li želite rovita ili tvrdo kuvana jaja, pratite ove korake da biste dobili savršeno skuvana jaja:

Tvrdo kuvana jaja

 1. Pažljivo poređajte jaja u jednom sloju na dno šerpe za kuvanje jaja. Vodite računa da jaja imaju dovoljno prostora između sebe, kako biste sprečili da se međusobno sudaraju prilikom ključanja.
 2. Napunite šerpu hladnom vodom, pokrivajući jaja za otprilike 2-3 cm.
 3. Dovedite vodu do ključanja na srednje jakoj temperaturi.
 4. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte jaja 8-12 minuta, u zavisnosti od željene čvrstoće žumanca. Za blago mekano žumance, ciljajte 8 minuta; za potpuno kuvano, čvrsto žumance, kuvajte 12 minuta.
 5. Koristite kašiku sa prorezima da izvadite jaja iz šerpe i odmah ih prebacite u ledenu kupku (pogledajte odeljak 3).

Meko kuvana jaja

 1. Pažljivo poređajte jaja u jednom sloju na dno šerpe za kuvanje jaja. Vodite računa da jaja imaju dovoljno prostora između sebe, kako biste sprečili da se međusobno sudaraju prilikom ključanja.
 2. Napunite šerpu hladnom vodom, pokrivajući jaja za otprilike 2-3 cm.
 3. Dovedite vodu do ključanja na srednje jakoj temperaturi.
 4. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte jaja 4-6 minuta, u zavisnosti od željene čvrstoće žumanca. Za tečno žumance, kuvajte 4 minuta; za malo čvršće žumance, kuvajte 6 minuta.
 5. Koristite kašiku sa prorezima da izvadite jaja iz šerpe i odmah ih prebacite u ledenu kupku (pogledajte odeljak 3).

Ledena kupka: tajna lakog ljuštenja kuvanih jaja

Ledena kupka je ključna za zaustavljanje procesa kuvanja i olakšaće ljuštenje jaja. Za pripremu ledene kupke:

 1. Napunite veliku posudu hladnom vodom i dodajte puno leda.
 2. Nakon što izvadite kuvana jaja iz šerpe, odmah ih potopite u ledenu kupku.
 3. Ostavite jaja da se ohlade najmanje 5 minuta pre ljuštenja.

Čuvanje i posluživanje kuvanih jaja

Oljuštena ili neoljuštena kuvana jaja možete čuvati u frižideru do nedelju dana. Čuvajte ih u pokrivenoj posudi kako biste sprečili da upijaju mirise iz druge hrane.

Kuvana jaja mogu da se konzumiraju za doručak, večeru ili predjelo. Sastavni su deo mnogih salata i nezaobilazan deo Uskrsa, slava i drugih proslava. Zato je uvek dobro znati kako skuvati jaja na najbolji način. Kuvana jaja su dobar izvor proteina, vitamina A i D, kalcijuma, gvožđa; odlična su za zdravlje, kada se jedu u umerenim količinama.

Ideje za serviranje: uživajte u celim tvrdo kuvanim jajima uz posipanje soli i bibera, ili pokušajte da napravite salatu od jaja ili punjena jaja. Možete ih iseći za sendviče ili salate. Poslužite meko kuvana jaja u čašama za jaja sa tostiranim hlebom za umakanje ili ih dodajte rezancima, jelima od pirinča ili salatama za ukusan i hranljiv obrok bogat proteinima.

FAQs: najčešća pitanja i problemi

Kako skuvati jaja a da ne pucaju tokom kuvanja?

Jedan od razloga pucanja jaja tokom kuvanja može da bude to što se jaja međusobno sudaraju prilikom ključanja. Pokušajte da koristite veću šerpu ili kuvajte manji broj jaja da biste im dali više prostora. Pored toga, vodite računa da jaja dostignu sobnu temperaturu pre kuvanja, jer su hladna jaja sklonija pucanju.

Kako skuvati jaja koja se lako ljušte?

Previše sveža jaja se obično teže ljušte. Pokušajte da koristite jaja koja su 7-10 dana stara. Nakon što izvadite kuvana jaja iz šerpe, odmah ih potopite u ledenu kupku (hladnu vodu sa ledom) i ostavite da se ohlade. Ako želite da skuvate jaja koja se lako ljušte, možete da primenite neki od starih kuhinjskih trikova: dodajte kašičicu soli, sode bikarbone ili sirćeta u ključalu vodu.

Zašto se stvara zeleni krug oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta?

Uzrok zelenog kruga oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta je najčešće predugo kuvanje jaja. Zeleni prsten je bezopasan i ovakvo jaje je bezbedno za jelo.

Kako proveriti da li je jaje sveže ili pokvareno?

Jedan od najboljih načina za proveru svežine jaja je test potapanja u vodu. Kada je kuvanje jaja u pitanju, ovo je vrlo jednostavno jer su jaja već potopljena u vodi. Ako jaje potone na dno i ostane da leži na boku, još uvek je sveže. Međutim, ako potone, ali stoji na jednom kraju, nije baš tako sveže, ali je i dalje jestivo. Naravno, ako neko jaje ispliva na površinu i ostane da lebdi, smesta ga bacite jer je ovakvo jaje pokvareno i ne treba ga jesti.

Koliko minuta se kuvaju tvrdo kuvana jaja?

Da biste dobili tvrdo kuvana jaja sa čvrstim žumancetom, kuvajte jaja na laganoj vatri 8-12 minuta nakon što voda proključa. Za blago mekano žumance, ciljajte 8 minuta; za potpuno kuvano, čvrsto žumance, kuvajte 12 minuta.

Koliko minuta se kuvaju meko kuvana jaja?

Da biste dobili meko kuvana (rovita) jaja, kuvajte jaja na laganoj vatri 4-6 minuta nakon što voda proključa. Za tečno žumance, kuvajte 4 minuta; za malo čvršće žumance kuvajte 6 minuta.

Koliko kalorija imaju kuvana jaja?

Tačan broj kalorija može varirati u zavisnosti od veličine jajeta. Jedno kuvano jaje od 50 grama sadrži oko 78 kalorija. 100 g kuvanih jaja sadrži 155 kalorija (11 g masti, 1.1 g ugljenih hidrata, 13 g proteina).

Kuvanje jaja ne mora da bude teško. Uz ovaj sveobuhvatan vodič, moći ćete uvek da postignete savršeno kuvana jaja, bilo da ih više volite tvrdo kuvana ili meko kuvana. Ne zaboravite da izaberete sveža, visokokvalitetna jaja, pažljivo rukujte njima i pratite vreme kuvanja predviđeno za željenu tvrdoću žumanca. Srećno kuvanje jaja!

Pogledajte još