Isplata Google AdSense zarade direktno na račun banke

Share

Google AdSenseGoogle AdSense, najpopularnija oglasna mreža u svetu, omogućio je na ovim prostorima novi način plaćanja – Bankovni transfer na bankovni račun (Wire Transfer). Ovde možete da pročitate kako da podesite u svom AdSense nalogu novi način plaćanja i šta je sve potrebno kako biste do svog zarađenog novca došli.

Dugi niz godina izdavači i vlasnici domaćih sajtova su novac zarađen od prikazivanja oglasa iz Google AdSense programa mogli da podignu isključivo čekovima, što je znalo da potraje 40-60 dana. Procedura je nekada trajala i duže, jer se dešavalo da se ček izgubi ili bude nenaplativ usled tehničke greške ili brljotine službenika banke. Tim mukama je napokon došao kraj.

Počev od marta 2014. godine AdSense korisnicima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hrvatskoj je omogućeno da novac primaju elektronskim putem direktno na devizni račun u banci. Time je vreme od kada vam Google pošalje novac (21. u mesecu) do trenutka kada njime možete da raspolažete drastično skraćeno na svega par dana.

Otvaranje deviznog računa

Da bi vam Google AdSense uplatio novac wire transferom potrebno je da imate otvoren devizni račun u banci. Ukoliko ste do sada uplate primali čekom, devizni račun već imate i možete koristiti njega. U suprotnom, moraćete da ga otvorite u nekoj od naših banaka.

Otvaranje i održavanje deviznog računa je u većini banaka besplatno, za razliku od tekućeg računa. Procedura je jednostavna i traje 5 minuta. Preporučujemo da ovom prilikom tražite i karticu vezanu za račun, kako biste novac mogli da podižete sa bankomata i plaćate robe i usluge na POS terminalima i preko interneta, kao i Instrukciju za prijem novca iz inostranstva, o čemu će više reči biti kasnije.

Naknade i provizije za prijem novca iz inostranstva se razlikuju od banke do banke. Provizija za loro doznake se kreće od 0.1-1.8 %, a većina banaka ima minimalni i maksimalni iznos provizije. Banca Intesa ima jednu od najpovoljnijih provizija, 0.15% za sume do 10000 EUR, a prijem novca u vrednosti do 100 EUR vrši se bez naknade. Zbog toga ćemo se u nastavku teksta fokusirati na ovu banku i koristiti je kao primer.

Podešavanje načina plaćanja u AdSense nalogu

Kako biste podesili wire transfer u AdSense nalogu potrebno je da vam banka u kojoj imate devizni račun dostavi Instrukciju za naplatu iz inostranstva za valutu u kojoj se novac uplaćuje. U ovom slučaju to će biti EUR ili USD u zavisnosti od toga koju valutu ste izabrali u vašem AdSense nalogu.

Instrukciju možete tražiti u ekspozituri banke ili vam je mogu poslati email-om. Sve što je potrebno jeste da im dostavite vaš JMBG, broj deviznog računa, valutu u kojoj se vrši uplata i adresu iz lične karte.

Instrukcija sadrži tačan naziv banke, SWIFT kod i IBAN, koje ćete uneti u podešavanjima AdSense naloga.

Na primeru Banke Inteze to izgleda ovako:
Ime banke: Banca Intesa ad Beograd
SWIFT BIC: DBDBRSBG
IBAN: RS35160brojvašegračuna

Dakle, u AdSense nalogu u Podešavanjima plaćanja kliknite na “Dodavanje novog načina plaćanja” i popunite polja kao na slici ispod.

Google AdSense wire transfer podesavanja

Opcionalna polja “Detalji o posredničkoj banci” i “Detalji o primaocu uplate” nije neophodno popunjavati.

Selektujte ovaj način plaćanja kao primaran i kliknite na sačuvaj. Ukoliko ste ovu promenu izvršili do 15. u mesecu wire transfer će se koristiti od tog meseca, tačnije uplata koja će biti oko 21. se šalje novom primarnom metodom plaćanja.

Kada Google izvrši uplatu poslaće vam obaveštenje na email adresu, a ostalo je do vaše banke.

Izjava o osnovu priliva sredstava

Kako bi banka mogla da proknjiži devizni priliv neophodno je da u ekspozituri potpišete Izjavu o osnovu priliva sredstava. Banka bi o ovome trebalo da vas obavesti telefonom ili sms porukom kada stigne uplata, ali i ta procedura verovatno zavisi od banke. Ako ne vidite novac na računu, a niste dobili nikakvo obaveštenje od banke ni posle 48h od trenutka kada vas je Google obavestio o uplati, nije zgoreg da odete u ekspozituru banke i tražite da vam provere da li je bila uplata.

Izjava o osnovu priliva sredstava se sastoji od jednog lista papira na kome trebate da popunite 2 polja: osnov priliva i da li očekujete novac i ubuduće. Kao osnov priliva možete navesti: “Računarske i informacione usluge”, a ispod dodajte: “Priliv po istom osnovu očekujem i ubuduće”, kako ne biste morali da ponavljate postupak svaki put kada vam Google pošalje novac.

Ukoliko banka pored Izjave o osnovu priliva traži i kopiju ugovora koji imate sa kompanijom Google, odštampajte lokalizovanu verziju ove stranice i to im dostavite.

Time ste završili sve što je potrebno i kada se uplata proknjiži možete podići novac. Svaki naredni put uplate će stizati bez odlaska u banku i nepotrebnog gubljenja vremena.

 • Ivan

  Hvala, super info.

 • BadRamirez

  ja sam u polju osnove priliva stavio “zarada” – koja je razlika u odnosu na “Računarske i informacione usluge”

  • planiko

   Nema nikakve razlike. To je nešto kao šifra plaćanja koju ste sigurno koristili prilikom popunjavanja bilo kog naloga za uplatu. U principu, to je bitno više banci nego vama i ako su vam dozolili da stavite zarada to je to.

 • Milojko

  Intesa opalila na 101 evro uplate provziju od sjajnih 2,45 evra. sokiran sam

  • planiko

   Da, do 100 evra je besplatno, a preko toga uzimaju proviziju, s tim da je minimalni iznos 300 dinara. Ovde možete da pogledate iznose naknada (strana 13) http://www.bancaintesa.rs/upload/documents/tarifa_2_14.pdf

   Iskreno, to i nije tako mnogo. Recimo PayPal ima proviziju 3.4%, što bi u vašem slučaju bilo 3.4 evra.

 • Milorad

  Pozz imam pitanje stoji mi 71 euro na balansu, i neznam sad citao sam bas ovo sve. kako da aktiviram sad to da prenesem na bankovni racun, sve sam popunio i neznm kako se aktivira sad prenos sa addsensa na bankovni racun. pozz ljudi. pomoc hitno mi treba

  • planiko

   Ne treba ništa posebno da se aktivira. Ako je sve popunjeno kako treba, prenos na bankovni račun se odvija po automatizmu. Proveri samo da li ti je prag za isplatu €70.

   • marko

    moze li se umesto 70 e staviti veci iznos

    • planiko

     Može naravno. 70 je minimum. Može i da se odloži isplata na određeni vremenski period.

     • Markoni1993

      znaci ,kad se odlozi, ceka se dok se ne poveca na odredjeno, ako sam skonto

     • planiko

      Da, ako staviš €500 čeka se dok ne zaradiš €500.

     • Marko M Škuljević

      dobio sam obavestenje o prvoj uplati, medjutim nije to jos leglo,ali mi ne odbrojava dalje zaradu na adsense, ne mrdaju one nule,niti ,sta, a na youtube u kontrolnoj tabli stoji par stotina evra, Sta je tu u pitanju

 • Nikola

  Pozdrav, na adsense računu trenutno imam 69€, i u narednih dana cu dobiti i zaradu od Youtube-a, koja se vrši do 15. u mesecu, da li će mi Google poslati novac posle 21., krajem meseca ili tek sledećeg?

 • Katarina Vukojicic

  12.jula mi je obracunato da imam 71.57e to je obracun za prehodni mesec, ubacila sam jos odavno podatke racuna i svega, danas je 21. kad da ocekujem da ce da mi isplate? jel zna neko nesto?

 • LucinaQn8

  Nisam znao da je moguća isplata direktno na racun. Inace ja sam dobio 2 ceka kuci i nisam ih unovcio. Interesuje me sta se desava sa tim zaradama?
  Pozzz

  • planiko

   Adsense ček važi 6-12 meseci od dana izdavanja, u zavisnosti od zemlje. Ako je ček istekao, trebalo bi da možete to da vidite u istoriji plaćanja. “Check Expired” ili tako nešto.

   Zarada vam se onda vraća na nalog i obustavljaju vam dalju isplatu. Da biste poslali novi ček morate da kliknete na “Ponovo omogući” u podešavanjima plaćanja. A možete i da promenite način plaćanja i podesite wire transfer.

   Detaljnije pročitajte ovde i ovde.

  • Petar Vrgovic

   Banka Intesa ne unovčava google čekove starije od 3 meseca, meni se to prvi put desilo i morao sam da tražim novi ček od Googla

 • Dejan

  Ljudi, sta treba da se desi da dobijem zaradu, nista ne razumem ? Ja sam podesio sve, ali stalno mi pise koliko poseta, klikova i slicno, a na kraju procenjena zarada, 0.00. Mozda nesto nisam uradio sta je jos potrebno. Ako neko moze da objasni uprosteno, hvala ? Mozete mi poslati mail na astrokucicenis@gmail.com

 • Milanov

  Da li je neko imao iskustva sa OTP bankom? Kolika je provizija kod njih?

 • Marko

  Na nalogu mi piše da imam 69 e, kad udjem u neki drugi prozorčić piše mi da imam 55, sad me zanima sta je od toga tačno, hvala..

  • planiko

   Tačno je ono što piše u gornjem desnom prozorčiću “Balance/Stanje”, na glavnoj stranici. To je konačan balans do ovog meseca i to će biti isplaćeno u ovom mesecu. Levo od tog prozorčića je procenjena zarada za tekući mesec. Sad ne znam na koji prozorčić si ušao. Trenutno stanje možeš da vidiš i ako ideš na Podešavanja >> Plaćanja

   • Marko

    Kad udjem u izvestaji o ucinku pa zatim proizvodi, hostovan adsens sadrzaj, i za sve vreme mi pise 70.03, ali kad udjem u podesavanje i placanja pise 55 znaci oni uzimaju procenat od celokupne sume.. 🙂

    • planiko

     Google uzima procenat od onoga što oglašivači plaćaju, ali mi tu sumu nigde ne vidimo u izveštajima, tako da ne verujem da zbog toga vidiš razliku.

     U izveštajima o učinku je procenjena zarada. Ona je obično nešto veća od konačne zarade, zbog nevažećih klikova. Mada mi to deluje previše, da imaš 21% nevažećih klikova. Je l’ si siguran da se periodi iz izveštaja poklapaju?

     • Marko

      Pa i meni tako deluje, nisam siguran sta je u pitanju… Kao što rekoh kada udjem u placanje to je 55 eura i onda pise granicni iznos za placanje je 70 eura a na onom drugom prozorcicu je oko 71… Ne verujem da uopste mogu da podnesem zahtev za isplatu

     • planiko

      Ja mislim da je to do datuma koji si izabrao. Pošto kažeš da je u tom prozorčiću 69 e, pa 70.03, pa oko 71… Ako se ta cifra menja, znači da gledaš izveštaj koji uključuje tekući mesec februar. To bi onda sve objasnilo.

     • Marko

      ta cifra se menja ali kad udjem u podesavanje i placanja cifra je uvek ista stoji na 55e a u drugom prozorcicu raste, izabrao sam opciju za sve vreme..

     • planiko

      Eto onda je sve jasno 🙂 Kad izabereš “Sve vreme” u izveštaju, to uključuje i procenjenu zaradu za tekući mesec. Zarada iz tekućeg meseca nije uključena u konačan balans (Podešavanja >> Plaćanja), jer mesec još nije završen i zarada nije konačna.

      Promeni datum na kraj prošlog meseca 31.1.17. ako hoćeš da vidiš razliku između procenjene i konačne zarade do sada. U principu, nema mnogo svrhe proveravati procenjenu zaradu u prošlim mesecima. Razlike će uvek biti u odnosu na konačnu zaradu, zbog nevažećih klikova. Tu možeš eventualno da vidiš ako postoji neko drastočno odstupanje (tipa 20-30%), pa zaključiš da se nešto dešava što ne bi trebalo.

      Sve u svemu, sudeći po stopi rasta zarade u ovom mesecu, sledećeg meseca sigurno imaš isplatu, pa čestitam! 🙂

     • Marko

      Hvala lepo 🙂

 • Goran Sugic

  Pozdrav,
  Obzirom da se banci mora navesti osnov priliva, da li je potrebno prihod prijaviti i poreskoj upravi? Ima li neko iskustva sa tim porezima, doprinosima i sl vezano za Adsense, Youtube i drugim affiliate programima?

  • planiko

   Imaš ovde detaljno objašnjeno o porezu na internet zaradu http://www.kakopedija.com/5039/kako-platiti-porez-na-internet-zaradu-iz-inostranstva/
   Ukratko, to je zarada kao i svaka druga i trebalo bi da se prijavi.

   • Goran Sugic

    E hvala puno, to mi je trebalo!
    Inače, u medjuvremenu sam saznao da se na vlasnike sajtova i video kanala odnose i neki drugi zakoni, pa tako recimo pojma nisam imao da po našim zakonima vlasnik sajta može biti pozvan na odgovornost za sadržaj Google oglasa, da mora imati pribavljenu deklaracaju i tako još neke stvari. Deluje dosta komplikovano i konfuzno

    http://pravoikt.org/internet-oglasavanje-u-novom-zakonu-o-oglasavanju-kakva-nam-regulacija-treba/

    • planiko

     Zanimljiv članak. Nisam detaljno pročitao. To je valjda bio nacrt zakona, ali u Zakonu o oglašavanju piše:
     “Prenosilac oglasne poruke odgovoran je za oglašavanje čija je oglasna poruka protivna odredbama ovog ili drugog zakona ili podzakonskog akta kojim se uređuje sadržaj oglašavanja, ako je znao ili je na osnovu redovne provere okolnosti konkretnog slučaja (npr. uvidom u sadržaj) morao znati da je oglasna poruka protivna navedenim propisima, ako ne poseduje oglasnu deklaraciju iz člana 19. ovog zakona.”
     http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_oglasavanju.html

     U slučaju Adsensa, vlasnik sajta nema uvid u sadržaj oglasa koji se Peri Periću prikazuje.

     Vidim i ovde nešto o tome http://www.netokracija.rs/zakon-o-oglasavanju-srbija-115934
     “za Internet oglašavanje više neće biti potrebna deklaracija o oglasu”

     • Dante

      Na ovu temu isto da pitam u “ugovoru” sa adsense u sekciji poreza isto pise “Сви износи које вам Google исплаћује у вези са Услугама ће се сматрати ослобођеним од пореза (ако је примењиво) и неће бити прилагођени.” Da li to znaci da moze nekako da se oslobodi od poreza?

     • planiko

      Nažalost, ne možemo da se oslobodimo od plaćanja poreza.

      Možda nisu baš dobro preveli. Taj deo ugovora u originalu ide: “All payments to you from Google in relation to the Services will be treated as inclusive of tax (if applicable) and will not be adjusted.” U duhu našeg jezika, “inclusive of tax” pre znači “porez je uračunat u cenu”, i neće ga dodatno prilagođavati. Oslobađanje od poreza ima neku drugu konotaciju.
      To oslobađa njih od poreza na iznos koji ti isplaćuju, a ne tebe. Ti plaćaš porez na zaradu. U prethodnoj rečenici i piše “Ви сте одговорни за све порезе (ако их има) који се односе на Услуге…”.

      Taj ugovor je samo prevod na srpski inače, nije prilagođen prema zakonima drugih zemalja. Sve i da u ugovoru piše da ne treba da plaćamo porez, ako naš zakon kaže da treba, onda treba.
      A ne piše to u ugovoru. Smisao te sekcije o porezima je da obavesti državljane USA da su sami odgovorni za plaćanje poreza na zaradu od adsensa. Koliko ja znam oni to prijavljuju IRS-u na kraju godine i sami plaćaju porez.

     • Dante

      Hvala puno na odgovoru. 🙂

   • Kristijan Mijailovic

    Pozdrav prijatelju
    Zamolio bih te za pomoc. Cekam islatu vec od porslog meseca do dan danas i nista se uopste nije promenilo. Inace ovo mi je prva isplata .

 • Kristijan

  Zamolio bih za pomoc… Ako mi neko pomogne dobice poklon!
  Rec je o adsense isplati… Isplata je prva i cekam vec od 23 aprila uplatu do dan danas.. Uopste tamo nemam neku poruku u vezi uplate niti se sta promenilo od 23 . . . Moze li neko da mi pomogne?

  • planiko

   Zdravo Kristijane. Jel si dobio email od Adsense-a da je isplata poslata Apr 21, 2017?

 • Aleksandar

  Pozdrav,imam problem sa bankom naime radi se o tome da je meni google adsense poslao zaradu 1 novembar a evo danas je 12 i jos uvek ne dobijam uplatu jer banka intesa izmislja kako je problem sa imenom inostrane banke i da su oni kao poslali njima u vezi tog imena ne razumem kakvo im ime treba sta i kako?

Podrži nas na Fejsbuku