Isplata Google AdSense zarade direktno na račun banke

Share

Google AdSenseGoogle AdSense, najpopularnija oglasna mreža u svetu, omogućio je na ovim prostorima novi način plaćanja – Bankovni transfer na bankovni račun (Wire Transfer). Ovde možete da pročitate kako da podesite u svom AdSense nalogu novi način plaćanja i šta je sve potrebno kako biste do svog zarađenog novca došli.

Dugi niz godina izdavači i vlasnici domaćih sajtova su novac zarađen od prikazivanja oglasa iz Google AdSense programa mogli da podignu isključivo čekovima, što je znalo da potraje 40-60 dana. Procedura je nekada trajala i duže, jer se dešavalo da se ček izgubi ili bude nenaplativ usled tehničke greške ili brljotine službenika banke. Tim mukama je napokon došao kraj.

Počev od marta 2014. godine AdSense korisnicima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hrvatskoj je omogućeno da novac primaju elektronskim putem direktno na devizni račun u banci. Time je vreme od kada vam Google pošalje novac (21. u mesecu) do trenutka kada njime možete da raspolažete drastično skraćeno na svega par dana.

Otvaranje deviznog računa

Da bi vam Google AdSense uplatio novac wire transferom potrebno je da imate otvoren devizni račun u banci. Ukoliko ste do sada uplate primali čekom, devizni račun već imate i možete koristiti njega. U suprotnom, moraćete da ga otvorite u nekoj od naših banaka.

Otvaranje i održavanje deviznog računa je u većini banaka besplatno, za razliku od tekućeg računa. Procedura je jednostavna i traje 5 minuta. Preporučujemo da ovom prilikom tražite i karticu vezanu za račun, kako biste novac mogli da podižete sa bankomata i plaćate robe i usluge na POS terminalima i preko interneta, kao i Instrukciju za prijem novca iz inostranstva, o čemu će više reči biti kasnije.

Naknade i provizije za prijem novca iz inostranstva se razlikuju od banke do banke. Provizija za loro doznake se kreće od 0.1-1.8 %, a većina banaka ima minimalni i maksimalni iznos provizije. Banca Intesa ima jednu od najpovoljnijih provizija, 0.15% za sume do 10000 EUR, a prijem novca u vrednosti do 100 EUR vrši se bez naknade. Zbog toga ćemo se u nastavku teksta fokusirati na ovu banku i koristiti je kao primer.

Podešavanje načina plaćanja u AdSense nalogu

Kako biste podesili wire transfer u AdSense nalogu potrebno je da vam banka u kojoj imate devizni račun dostavi Instrukciju za naplatu iz inostranstva za valutu u kojoj se novac uplaćuje. U ovom slučaju to će biti EUR ili USD u zavisnosti od toga koju valutu ste izabrali u vašem AdSense nalogu.

Instrukciju možete tražiti u ekspozituri banke ili vam je mogu poslati email-om. Sve što je potrebno jeste da im dostavite vaš JMBG, broj deviznog računa, valutu u kojoj se vrši uplata i adresu iz lične karte.

Instrukcija sadrži tačan naziv banke, SWIFT kod i IBAN, koje ćete uneti u podešavanjima AdSense naloga.

Na primeru Banke Inteze to izgleda ovako:
Ime banke: Banca Intesa ad Beograd
SWIFT BIC: DBDBRSBG
IBAN: RS35160brojvašegračuna

Dakle, u AdSense nalogu u Podešavanjima plaćanja kliknite na “Dodavanje novog načina plaćanja” i popunite polja kao na slici ispod.

Google AdSense wire transfer podesavanja

Opcionalna polja “Detalji o posredničkoj banci” i “Detalji o primaocu uplate” nije neophodno popunjavati.

Selektujte ovaj način plaćanja kao primaran i kliknite na sačuvaj. Ukoliko ste ovu promenu izvršili do 15. u mesecu wire transfer će se koristiti od tog meseca, tačnije uplata koja će biti oko 21. se šalje novom primarnom metodom plaćanja.

Kada Google izvrši uplatu poslaće vam obaveštenje na email adresu, a ostalo je do vaše banke.

Izjava o osnovu priliva sredstava

Kako bi banka mogla da proknjiži devizni priliv neophodno je da u ekspozituri potpišete Izjavu o osnovu priliva sredstava. Banka bi o ovome trebalo da vas obavesti telefonom ili sms porukom kada stigne uplata, ali i ta procedura verovatno zavisi od banke. Ako ne vidite novac na računu, a niste dobili nikakvo obaveštenje od banke ni posle 48h od trenutka kada vas je Google obavestio o uplati, nije zgoreg da odete u ekspozituru banke i tražite da vam provere da li je bila uplata.

Izjava o osnovu priliva sredstava se sastoji od jednog lista papira na kome trebate da popunite 2 polja: osnov priliva i da li očekujete novac i ubuduće. Kao osnov priliva možete navesti: “Računarske i informacione usluge”, a ispod dodajte: “Priliv po istom osnovu očekujem i ubuduće”, kako ne biste morali da ponavljate postupak svaki put kada vam Google pošalje novac.

Ukoliko banka pored Izjave o osnovu priliva traži i kopiju ugovora koji imate sa kompanijom Google, odštampajte lokalizovanu verziju ove stranice i to im dostavite.

Time ste završili sve što je potrebno i kada se uplata proknjiži možete podići novac. Svaki naredni put uplate će stizati bez odlaska u banku i nepotrebnog gubljenja vremena.

Podrži nas na Fejsbuku
Facebook Pagelike Widget