Recept za palačinke

Share

PalacinkePalačinke su omiljeni slatkiš mnogim mališanima, a ovaj recept za palačinke će vam omogućiti da na najbolji način pripremite ovu ukusnu poslasticu, na kojoj su mnoge generacije odrasle.

Palačinke su jelo poznato još iz Stare Grčke i smatraju se jednim od najstarijih oblika hleba. U različitim kulturama spremaju se na različite načine, a evo kako su palačinke spremale naše bake.

Sastojci:

Testo za palačinke

 • 500 g brašna
 • 500 ml mleka
 • 2 jaja
 • malo soli
 • kašika šećera
Ostalo

 • ulje za prženje
 • nadev po izboru

Proprema:

 1. Razmutite 2 cela jaja u većoj posudi.
 2. Dodajte malo soli (prstohvat), kašiku šećera i pola litre mleka. Umesto mleka za palačinke možete koristiti i vodu, najbolje kiselu, ali može i obična.
 3. Sipajte brašno i dobro izmešajte kutlačom. Kada pravite testo za palačinke jako je važno da nema grudvica. Pritiskajte kutlaču uz ivice činije, dok ne razbijete sve grudvice. Još je bolje ako koristite mikser, onda ćete sigurno dobiti glatko testo.
 4. U tiganj u koji ćete pržiti palačinke sipajte vrlo malo ulja i dobro ga zagrejte. Samo za prvu palačinku stavte malo više ulja, da se ne bi zalepila.
 5. Supenom kutlačom sipajte pripremljeno testo za palačinke i tanko ga razlijte po tiganju. Pržite 2-3 minuta sa obe strane.
 6. Ponovo sipajte malo ulja i pržite palačinke dok ne istrošite svo testo.
 7. Gotove palačinke možete filovati sa čim želite. Krem i mlevena plazma, šećer, džem, mleveni orasi, med, banane…
 8. Uvijte ih u rolne ili presavijte na pola pa još jednom na pola, tako da dobijete trougao (onda fil neće da curi).

Ovo je osnovni recept za palačinke, a postoji mnogo načina da ih pripremite. Stavite drugi nadev i već ste dobili novu poslasticu.

Podrži nas na Fejsbuku
Facebook Pagelike Widget